Ebben a rovatban tényleg minden a Körösökről fog szólni, úgy ahogy én látom. Vizekről, halakról és természetesen a horgászatról. A sorozatot egyik kedvenc helyemmel szeretném kezdeni, egy zseniális technikai alkotással, a Békésszentandrási duzzasztóművel. A duzzasztómű nem csupán egy fantasztikus vízügyi építmény, hanem egy érdekes turisztikai látványosság a Szarvas környékére érkezőknek.

1936-ban kezdték el építeni és  a létesítményt Horthy Miklós kormányzó helyezte üzembe 1942. október 15-én.  A duzzasztó három vasbeton pillérből áll, amelyek között két pár 22 méter szélességű zsiliptábla helyezkedik el. Ezeket villanymotoros emelőszerkezettel lehet emelni vagy süllyeszteni, a kívánt vízszintre. Napjainkban a Duzzasztómű egyek legfontosabb funkciója hogy megteremti a Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körös vízutánpótlásának és természetes vízcseréjének lehetőségét. Átlagos vízállásnál a két zsilip fölött, 22-22 méter szélességben hömpölyög át a víztömeg. Fantasztikus élmény látni és persze hallani, ahogy a víz nagy robbajjal zuhan az alsó vízmederbe. Engem mindig lenyűgöz!:)

A jobboldali parton az elkerülő ág és a hajózsilip található, amely 1200 tonnás hajók átzsilipelésére is alkalmas, hisz századunk első éveiben még élénk volt a hajóforgalom a Körösökön. Manapság már csak túrakenuk, csónakok és kajakok zsilipelnek át rajta. Amikor a kenu beúszik a kamrába, lezárják mögötte a felső zsilipkaput az alsót pedig megnyitják, így a vízszint lassan csökkenni kezd, egészen addig míg a Körös alsó folyásának szintjét és a kenu kiúszhat a folyóra. A rendszer természetesen fordítva is működik. Működés közben még nem volt szerencsém látni, de az idei évben már fogom, hisz tervezek egy csónakos átzsilipelést.

Természetesen a Duzzasztómű nekünk horgászoknak is egy csodálatos, izgalmas terület. A Duzzasztó alatti szakasz a pergető horgászok egyik zarándok helye, de ősszel kíváló a márnázáshoz, nyáron pedig rengeteg keszegfélét lehet fogni.

Érdemes ellátogatni, megcsodálni, esetleg horgászni egyet. Garantáltan felejthetet élményt nyújt a Békésszentandrási Duzzasztómű!:)

Deli Ibolya
matchfish.hu