Szarvas és környéke nekem nem más, mint minden, ami Körös és természetesen minden, ami peca. Már amikor pár évvel ezelőtt ideköltöztem éreztem, hogy hazaértem, megérkeztem. A Körösök vidékét azonnal a szívembe zártam. Horgászként úgy gondolom, hogy ez a vidék maga a paradicsom. Holtágak, csatornák és a folyó a nagy betűs Hármas-Körös, amely ezen a vidéken két arcát is megmutatja a lassú duzzasztott felvízet és a sekélyebb, gyorsabb alvízet. Szóval víz hátán víz, amire nekünk horgászoknak szükségünk van.

A horgászatnak én csak egy szűk szegmensét ismertem míg ide nem telepedtem, azóta kitágult a világ. Újabb és újabb módszereket tanulok és megtanultam élvezni a horgászatot csak úgy versenyzés nélkül is. Régebben ezt el sem tudtam képzelni! 
Sok mindent tanított nekem ez a vidék, a Körösök, Szilárd és az itt élő horgászok. A legfontosabb, hogy mindennek megvan a maga ideje a természetben és a horgászatban is! Megtanultam mikor kell harcsázni és néhány év után az idén nagy örömömre megfogtam az első kuttyogatott harcsáimat is. Az idei évben már a stupekes módszerrel is ismerkedtem, de ott azért voltak gondjaim. A kishalak feltűzése és a türelmes várakozás a kapásra, na ezt még azért gyakorolni kell.4.kép

A pergetés művészetét is elkezdtem megtanulni, sok-sok beszakadt csali lett az ára és egy újabb tanulság-‘A pergetni mindenki tud!’-mondatot egy életre el kell felejtenem. Módosítom -‘Pergetni mindenki tud, de pergetve halat fogni azt nem.’ Szép lassan haladokelső süllőimet, csukákat és néhány balint. Sohasem gondoltam, hogy ekkora jelentősége van a gumi színének méretének a jig súlyának. Egy biztos az sem mindegy hová dobok és hogyan tekerem ki azt a csalit, ha halat szeretnék fogni. Eleinte csak akkor fogtam halat, ha avatott szakemberrel mentem ki, de jelemtem sikeresen túl vagyok első önálló sikeres pergetéseimen is. A folyón csónakból az a non plusz ultra ebben a műfajban.

A keszegezésről nem írnék sokat, mert az volt az, amit eddig is jól tudtam, de a folyón keszegezni az valami egészen más. Ami a várázslatos számomra, hogy sohasem tudható mi akadt a horgomra. Bagoly, karika, dévérkeszeg, bodorka…szóval elég változatos a teríték egy-egy horgászat után és egyre többször beesik egy-két ponty is.

Belekóstoltam a busa fogásának rejtelmeibe is. Sohasem gondoltam, hogy ekkora kaland. A busa megítélése elég megosztó, de egy azonban egészen biztos nagyon jó rá tudatosan horgászni. Remélem az idei nyáron is lesznek busás kalandjaink.

Aztán ott vannak még az őszi márnázások rakóssal és feederrel. Fantasztikus élmény amikor számolatlanul lehet fogni a duzzasztó alatt a gyors sodrásban. Hihetetlen erős halak és természetesen gyönyörűek.

Szóval ezért imádok itt élni és a természetes vizek megtanították nekem az alázatot…
…,hogy tényleg mindennek megvan a maga ideje. Ne szomorkodjak az áradás miatt. Igaz horgászni nem lehet, de leívhatnak a halak és a természetes szaporulat többet ér az összes telepítésnél. Megtanultam azt is ne akarjak halat fogni, amikor nem eszik. Várjam ki türelmesen és figyeljem a természetet, a vizet és természetesen a halak szokásait. A természetes vizeknek ez a varázsa és engem teljesen el is varázsol.

 Azért nagyon várom már, hogy zabáljanak a halak, kezdődjön a duzzasztás és induljanak a szivornyák.

Írta: Deli Ibolya
matchfish.hu