Karate sportágra optimalizált 3D digitális mozgáselemző rendszer fejlesztésére nyert el támogatást GINOP K+F pályázaton a szegedi székhelyú Forticon Kft. A a 105 millió Ft összköltségvetésű projektben a céget vezető szarvasi származású Raj Pál, valamint Ruzsinszki György szakmai igazgató egy olyan szoftver kialakítását célozta meg, amely a sportágban rögzített mozgásanyagokból nyert adatokkal hatékonyan segítheti az edzők és sportolók munkáját.

Az adott testrészekre helyezett, érzékelő szenzorokat is magában foglaló szett segítségével digitálisan rögzítésre kerülnek a különböző mozdulatsorok. Az elkészült mozgásanyagok bármely nézőpontból megtekinthetők, körbeforgathatók, lassíthatók, megállíthatók és visszajátszhatók. A rögzített digitális mozgásállományt sportszakemberek és mozgáselemzők által meghatározott kritériumrendszer alapján a fejlesztők kibővítik egy sportágspecifikus szakmai elemzőrendszerrel. Az elkészült alkalmazás egy látványos és könnyen kezelhető felhasználói felületen lesz elérhető, amely megjeleníti a végrehajtott mozdulatok optimálistól való eltérését, meghatározza annak mértékét, és jelzi a mozgásban lévő hibákat.

A projekt szakmai stábjának tagja Zoran Jerkovic, a Belgrádi Sportakadémia professzora, a Szerb Karate Válogatott szakmai igazgatója, míg az informatikai fejlesztésnek Páli Róbert László és Havasi László a felelőse.

A két napos felvétel maratonon helyet kapott még az atlétika, a kézilabda és a kajak kenu is a fejlesztés lehetséges további irányainak feltérképezése céljából.

A rögzítések során Kürtösi Zsolt olimpikon tízpróbázó, az M4 Sport TV szakkommentátora, Kővári Árpád a Tisza Volán SC elnöke, a Pick Szeged korábbi vezető edzője, Szegedi Döme korosztályos karatevilágbajnok, Dmitrije Jerkovic felnőtt karate világbajnok, Borzi Balázs MB érmes szarvasi karatés, Csonka Viktor testnevelő és Molnár Péter kajak Európa-bajnok segítette a munkát.