A mai Fő téri Általános Iskola épülete eredetileg árvaháznak épült – néhányan az idősebb generáció tagjai közül még ma is így emlegetik. A cél az volt, hogy otthont és iskolát adjanak azoknak a gyermekeknek, akiknek édesapja az I. Világháború poklában vesztette életét.

A Luther Árvaház és Népiskola felépítését 1916-ban határozta el az evangélikus egyház presbiteri gyűlése. Átadását a reformáció 400. évfordulójára, azaz 1917-re tervezték. Különböző okok miatt azonban erre csak jóval később, 1928-ban került sor.

Az, hogy egyáltalán megépült, elsősorban a helyiek adományainak köszönhető. Közülük is külön meg kell említenünk Szrnka János presbitert, aki 15 hold földjét adta el és az érte kapott 8400 koronát az árvaház megépítésére ajánlotta fel. Dicséretes tettének számos követője akadt.

A szimmetrikus felépítésű, eklektikus épület 1927-28-ban épült. Megnyitásakor nemcsak szarvasi gyerekek, hanem más településekről érkezők is helyet kaptak. Egyes források szerint 1928-ban az itteni 44 gyermek közül 12 szarvasi, 32 pedig vidéki volt (Dr. Szilvássy László: Árvaházi Krónika).
Az egykori árvaház később is a gyermekeké maradt: a 2. számú Általános iskola működött benne, ma pedig a Fő téri Általános Iskolának ad otthont.

(Lipták Judit)