A XX. század első évtizedeiben még igazán nagy eseménynek számított, ha valahol mozgóképet vetítettek. Ilyenkor összesereglett a város vagy a falu apraja-nagyja.

Szarvason az első bioszkópos (speciális vetítőgép) filmvetítés 1910-ben, az Árpád Szállóban volt. A következő években az akkori piactéren, Lifka Sándor nagyméretű sátrában vetítették az akkor még hang nélküli, úgynevezett némafilmeket.

Az újabb fordulat 1924-ben következett be, amikor Frecska Sámuel a mai Árpád utcában megnyitotta Szarvas első mozgókép színházát, a róla elnevezett Frecska Mozgót. Ez az épület ma is áll, homlokzata némileg megváltozott ugyan, de jól felismerhető. A Frecska Mozgó hosszú évtizedeken át a szórakozni vágyó ifjúság egyik legkedveltebb helye volt.

S hogy milyen filmeket láthattak itt? Nos, a Szarvasi Közlöny 1943. május 9-i számában megjelent hirdetés szerint aznap este a Szűcs Mara házassága című magyar filmet vetítették. Ebben a főbb szerepeket Páger Antal, Pethes Sándor, Simor Erzsi, Szörényi Éva és Vízvári Mariska alakította. Ugyanezen esztendő szeptemberében pedig négy alkalommal is levetítették az Ópium keringőt, melyben Karády Katalin és Jávor Pál életük legjobb alakítását nyújtották – legalábbis a Szarvasi Közlöny szerint.

A Frecska Mozi később Táncsics Mozi néven működött tovább, majd 1964-ben bezárt, pontosabban átköltözött az újonnan épült művelődési házba.  A mozi (Turul Mozi) ma is ebben az (azóta már felújított) épületben működik. Mégpedig nem is akármilyen technikával: a filmeket 2014 márciusa óta 3D-ben is láthatja a közönség, késés nélkül, ugyanazon a napon, amikor az ország nagy filmszínházaiban.

 

Szerző: Lipták Judit