A Bolza- és a Mittrovsky-kastély mellett Szarvason van egy harmadik, kevésbé ismert egykori főúri rezidencia is. Nevezetesen a Csáky-kastély, amely az Anna-liget mélyén rejtőzik, s napjainkban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság székhelyéül szolgál.  

Talán már nem is meglepő, hogy – mint oly sok minden Szarvason -, a Csáky-kastély és az azt körülvevő Anna-liget létrejötte is a Bolza családhoz köthető. Pontosabban nemcsak hozzájuk, hanem a várost újratelepítő báró Harruckern János Györgyhöz is. Bolza Péter, olasz származású, osztrák tábornok ugyanis Stockhammer Antóniát, Harruckern báró unokáját vette feleségül.  Antónia birtokai a mai Anna-liget területén voltak, s 1798-ban a házaspár úgy döntött, hogy ezen a birtokon telepednek le. Így indult tehát a Bolzák szarvasi ágának története. Péter és Antónia fia volt az a Bolza József (Pepi gróf), akinek nevéhez köthető az Anna-liget és a Szarvasi Arborétum létrehozása. 

Pepi gróf feleségével, Battyhány Annával együtt telepítette tehát azt a fáskertet, amelyet (a feleségről) Anna-ligetnek neveztek el. Építettek rajta egy takaros nyaralót is. A ma is álló, klasszicista jellegű, késő barokk stílusú kastélyt azonban nem ők, hanem az unokájuk, Bolza Anna és férje, Csáky Albin építtették 1908-ban. Csáky Albin igen jeles személyiség volt: nemcsak Szarvas országgyűlési képviselőjeként tevékenykedett, hanem a közoktatási miniszteri tisztséget is betöltötte. A Csáky- kastély felépítése a XIX-XX. század fordulójának neves építőmesteréhez, Bányász Jánoshoz fűződik. 

A 111 éves kastély és az Anna-liget sok mindent megélt már: örökölték, elajándékozták, majd 1949-ben állami tulajdonba került, s kezelését az Öntözési és Rizstermesztési Kutatóintézetre bízták. Ezután a liget jelentős változásokon ment keresztül. Egy részét beszántották, más részein elburjánzottak a fák. 

A fordulat 1994-ben következett be, amikor a kastélyt műemlékké nyilvánították és a parkkal (ligettel) együtt a Körös-Maros Vidéki Természetvédelmi Igazgatóság (1997-től Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság) kezelésébe adták. A KMNPI a kastélyt helyreállíttatta és az Anna-ligetet is rendbe tette. A ligetben előbb egy tanösvényt alakítottak ki, később megépítették a Körösvölgyi Látogatóközpontot, 2014-ben pedig megnyitották a Körösvölgyi Állatparkot. 

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság fenti beruházásainak köszönhetően mára az Anna-liget és az Állatpark Szarvas egyik jelentős turisztikai célpontjává vált: idén a március 15 és november 3. közötti idegenforgalmi szezonban több mint 45 ezren látogattak el ide. Az Anna-ligetben sétálva nemcsak az esetenként több száz éves fákat és az Állatpark lakóit, hanem a KMNPI székhelyéül szolgáló Csáky-kastélyt is megcsodálhatják, legalábbis kívülről. 

Lipták Judit