Nagy izgalom vett erőt a szarvasiakon 1849. július 4-én! Mindenki a Beliczay utcába (ma Szabadság utca), a Bárány Fogadó felé igyekezett. Híre ment ugyanis, hogy a nemzet lánglelkű költője, a Nemzeti dal szerzője itt szállt meg egy éjszakára.

A hír igaznak bizonyult, erről az egykori fogadó vendégkönyvében álló bejegyzés is tanúskodik: „A vendég neve: Petőfi Sándor és felesége, Szendrey Júlia és fia, Zoltán. Tartózkodási idő: egy nap. Útirány: Mezőberény.”

Az egykori leírások szerint Petőfi Kecskemét felől, lovas fogaton érkezett Szarvasra feleségével, fiával és annak szoptatós dajkájával együtt. A fogadós nem ismerte fel elsőre a vékony testalkatú, kihajtott inggallérú fiatal férfit. Miután kiderült, kiről van szó, a hír futótűzként terjedt a városban, s az emberek megindultak a fogadó elé, mindenki látni szerette volna a nagy költőt.

Másnap délelőtt Petőfi látogatást tett Jancsovics lelkésznél, majd visszament a szállodába és lejátszott néhány billiárdpartit. Aztán elindult a Túzok utcán (ma Deák Ferenc utca) az Ótemetőbe, hogy lerója kegyeletét egyik legkedvesebb barátja, Vajda Péter sírjánál.

A Petőfi család Szarvasról Mezőberénybe, Orlay Petrich Somáék házába ment. Itt néhány napot pihent a költő, majd családját hátrahagyva elindult Segesvár felé. A többit már tudjuk… vagy nem, mert még az is lehet, hogy eljutott Barguzinba.

A Bárány Fogadó épülete ma is áll a Szabadság utcán, néhány évvel ezelőtt szépen felújították. Napjainkban a Szarvasi Szakorvosi Kft. szakrendelői működnek benne (hivatalos neve: Dr. Lohr Gyula Kistérségi Járóbeteg Központ).  Az épület falán 1973. óta emléktábla jelzi, hogy 1848 júliusában Petőfi Sándor is itt vendégeskedett.

Lipták Judit

(Felhasznált forrás: Dr. Szilvássy László: Történelmi mozaik)