Szarvas első igazi, elegáns cukrászdáját 1881-ben özv. Perczel Jánosné nyitotta meg a Beliczey úton (ma Szabadság utca). Az üzlet később is a családban maradt, legalábbis a névből erre lehet következtetni. Az 1910-es években  ugyanis már Perczel János hirdette cukrászdájának kínálatát a helyi újságban a következőképpen: „Naponta friss fagylaltok és jegeskávé, ízletes és friss sütemények kaphatók. Parfék házhoz is. Francia konyakok, befőttek.”

A XX. században mindig egyszerre több cukrászda is volt a városban. A ma élő nemzedékek talán legjobban Benke György nevére és fagylaltjára emlékeznek. A kunszentmártoni származású cukrász 1940-ben nyitotta meg üzletét Szarvason. Benke Gyuri bácsi külsejében volt valami különös: az egyik szeme feketével le volt ragasztva, ami kissé félelmetessé tette őt a gyermekek számára. Persze annyira azért senki nem félt tőle, hogy lemondjon ízletes süteményeiről és finom fagylaltjáról, melyből 50 fillérért adott egy gombócot.

A Benke család azóta is őrzi az örökséget: Gyuri bácsi cukrászdáját előbb a fia vette át, ma pedig az unokája, Benke Zoltán űzi tovább a mesterséget. Mi több, napjainkban már két Benke Cukrászda van: az egyik az Arany János utcán, a másik a Kossuth téren (korábban Kiszely Cukrászda). S persze konkurencia is akad bőven. Például az Ildikó Cukrászda, amely jelentős megmérettetéseken is bizonyított már. Ezen kívül jó néhány helyen vásárolhatunk a városban friss süteményeket, fagylaltokat – csak pénzünk legyen rá!

Lipták Judit