Békésszentandrás külterületén a régi Szentesi út mellett található a Gödény halom. Kiváló kerékpáros vagy gyalogtúra célpont a családok számára, mivel az odavezető 5 kilóméteres úton gyakran lehet őzeket, nyulakat és ragadozó madarakat látni. Ez a látványosság egyike azoknak a kevésbé ismert látnivalóknak a környéken, ami nemcsak a fővárosi és vidéki látogatóknak, de még az itt élőknek is nagy élmény lehet. Pedig a halom több szempontból is egyedülálló, hiszen ez nemcsak Magyarország, de egész Közép-Európa legnagyobb kunhalma. 

A halom a történelem előtti időkből származó emlékhely és a legóvatosabb becslések szerint is idősebb még az egyiptomi piramisoknál is. A felépülése óta eltelt 5000 év alatt tanúja volt a Római Birodalom jelenlétének, a magyar honfoglalásnak és a teljes Kárpát-medencei magyar történelemnek. Nevét 200-300 évvel ezelőtt kapta az ott csapatostul megpihenő pelikánokról (gödényekről).  

A halom eredeti funkciója ma sem tisztázott. Egyes kutatók szerint egy nagyon magas rangú törzsi vezető síremléke. Más kutatók szerint olyan színtér volt, ahol vallási szertartásokat folytattak mint az angliai Stonehenge-nél. Természetvédelmi területként kiemelt védelmet élvez és egyike azoknak az utolsó helyeknek a környéken, ahol még terem az ősbúza. Ideális túraútvonal azoknak, akik szeretik a természetjárást, itt ugyanis érintetlen természeti környezet és kristálytiszta levegő fogadja az idelátogatókat.  

Számos érdekesség elmondható a Gödény halomról:

1.       Határdombként három megye (Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád- Csanád) találkozásában található

2.       A környék fontos védelmi erőssége volt. A domb tetejéről 4-5 km-ről már látni lehetett egy közeledő csapatot, ami több mint egy óra felkészülést adott a védelemre.

3.        A hagyomány szerint itt gyülekeztek az 1735-ös utolsó magyar parasztfelkelés résztvevői is mielőtt harcba indultak. Innen kapta a másik nevét, ami a “Péró-halma” (Szegedinácz Péró volt a felkelés egyik vezetője) 

4.       Kilátóként is elsőrangú és tiszta időben nagyon messzire ellátni a halom tetejéről. 

Az interneten is több kisfilm található a Gödény halomról. A szentandrási turisztikai egyesület által a közelmúltban készített videó az odajutást és a természeti szépségeket mutatja be részletesen.

Kalandozások a Körösök vidékén – dr. Lesfalvi Balázs