Magyarország és egész Közép-Európa legnagyobb kunhalmát Békésszentandrástól öt kilométerre találhatjuk a régi szentesi út mellett. Ennek a különleges, több ezer éves építménynek a gondozása és kaszálása volt a hamarosan bejegyzésre kerülő békésszentandrási turisztikai egyesület egyik fő célkitűzése, amelynek első lépéseként az egyesület önkéntesei múlt héten el is végezték ezt a munkát.

Szarvasi és szentandrási önkéntesek vettek részt abban a közösségi kezdeményezésben, amellyel reményeink szerint a Gödény halom újra bekerül a térségünk turisztikai vérkeringésébe. A halom érintetlen szépsége és az odavezető út is lenyűgöző, hiszen rengeteg vadon élő állattal találkozhatunk, ami nagy élmény a városi környezetből érkező turistáknak.

A halom fokozattan védett természetvédelmi terület és a gyönyörű kilátáson túl itt még megtalálható az ősbúza, amely már csak elvétve fordul elő az Alföldön. A tiszta levegő és a természeti környezet is hozzájárul az élményhez, amelyben több száz turistának is része volt már az idei nyáron.


A halom megközelítését biztosító kaszálásban és gondozásban óriási segítséget kaptunk Kómár László kertészeti szakembertől, aki a halom szentes felőli oldalán alakított ki egy gyönyörű nyitott térséget. A kiváló fotóhelyszínként is használható nyitott területen állva jobban átérezzük a halom méreteit és azt a munkát, amellyel, az 5000 évvel ezelőtti emberek felépítették ezt az építményt. A szentandrás felőli oldalban pedig egy hangulatos túraösvény került kialakításra az akácerdőn keresztül.

A Szarvasi TV, a Newjság és a Szarvasi Sörfőzde is jelen volt a természetvédelmi terület gondozásánál, amelyről videóanyag is készült.

Kalandozások a Körösök vidékén – dr. Lesfalvi Balázs