A szarvasi sörkultúra

A rendszerváltást követően számos kis sörfőzde nyitotta meg kapuit  Magyarországon és természetesen Szarvas sem volt kivétel.  A helyi  sörfőzdék igen nagy népszerűségnek örvendtek -elsősorban kedvező áruk miatt – és a meleg nyári napokon sorban álltak a vásárlók, hogy  elvitelre vásároljanak a hűsítő italból. Több legenda is kering arról,  hogy milyen leleményesek voltak az emberek és a katonai kulacsoktól  kezdve a vizeskantákig számos szokatlan dologba csapoltatták az  elvitelre vásárolt sört.

Magyarország úniós csatlakozása alapjaiban változtatta meg a helyzetet, hiszen a boltok polcain megjelentek azok a nagyipari keretek között gyártott, olcsó, külföldi termékek, amelyekkel már nem tudtak  versenyezni a kis, magyar sörfőzdék. Meg kellett találni a megoldást,  hiszen a fennmaradás volt a tét. Mivel az árban nem versenyezhettek a  nagy, külföldi gyártókkal, ezért nem olcsóbb, hanem jobb termékeket  kezdtek el gyártani, és így alakultak ki azok a kiváló minőségű, ínyenc  sörök, amelyeket ma ismerünk.

Mostanában gyakran láthatóak szarvasi vonatkozású reklámok és hirdetések a televízióban és az internet világában. Kijelenthetjük, hogy város nemcsak a turisztikáról híres, hiszen több olyan terméket is gyártanak itt, amelyek igazi, országos ismertségre tettek szert az utóbbi években.  A gasztronómia területén pedig méltán lehetünk büszkék a szarvasi sörre, amelyet zamatának és minőségének köszönhetően már a szupermarketek polcain is megtalálhatunk. Ezért a mai napon Bencsik Attila segítségével ellátogattunk a Szarvasi Sörfőzdébe és végigkövettük azt a folyamatot, ahogyan a szarvasi folyékony kenyér készül.

Bencsik Attila egy éve vette át a családi vállalkozást az édesapjától és  sok újdonságot vezetett be azóta. Az új vezető lendületes munkával  folyamatosan fejleszti a gyártást, az új ízek megalkotását és az  értékesítést. Sokat elárul Bencsik Attila elhivatottságáról az a tény is, hogy amikor arról faggattuk, hogy mi a Szarvasi Meggyes Sör  sikerének a titka, akkor azt a választ kaptuk, hogy: „szívvel-lélekkel  csináljuk”,. Azt is megtudtuk, hogy már több híres ember is megfordult a Szarvasi Sörfőzdében, és amikor a Discovery Channel stábja Szarvason forgatott, a forgatócsoport tagjai és a műsorvezetők két egymást követő napon is meglátogatták a Szentesi Úton található Sörfőzdét és nagyon elégedettek voltak a hely hangulatával és a zamatos sörökkel.

Sok érdekességet láttunk ma, amiknek a bemutatásához a Szarvasi TV  segítségét kértük . Az összeállítás hamarosan a televízióban is látható  lesz.

Kalandozások a Körösök vidékén – dr. Lesfalvi Balázs