Szarvasi emléktábla ki-kicsoda: Molnár Béla – Rákóczi utca 11.

Eredetileg zongoraművésznek készült és volt a Zeneakadémia tanítványa is, azonban végül a kakukkok hozták el számára a világhírt.

Megfigyeléseivel számos tudományos felfedezést tett, amiket meg akart osztani a világgal. Tanári fizetése nem volt elegendő a nyomdai  költségekre, ezért eladta gramofonlemez gyűjteményét és az árából  elkezdett publikálni. Ez nagyon jó döntésnek bizonyult, és abban a  világban, amikor még nem létezett internet, az ő nevét minden  kontinensen megismerték a zoológusok és igazi szaktekintélyként  hivatkoztak rá. Sokat dolgozott Békésszentandráson és Szarvason is. A  Körös madárélővilágán belül a kakukkok viselkedését választotta  szakterületének. Ez a sok érdekes tulajdonsággal rendelkező madár  teljesen lenyűgözte és 1940-ben még természetfilmet is forgatott a Kis  kakukk címmel. A film két évvel később kijutott a híres Velencei  Filmfesztiválra és megnyerte a nemzetközi fesztivál első díját.

Emlékét a Magyar Ornitológus Szövetség is ápolja, amelynek dísztagjává választották. Szarvasi szülőházának falán szép kivitelű tábla hirdeti, hogy itt született Molnár Béla a világhírű kakukk-kutató.

Kalandozások a Körösök Vidékén – dr. Lesfalvi Balázs