A szarvasi evangelikus Újtemplom a városképünk meghatározó eleme már több mint száz éve. A templom másik nevét – amely a „Milleneumi Templom” volt – amiatt kapta, mivel az eredeti tervek szerint 1896-ra, a honfoglalás 1000 éves évfordulójára kívánták átadni.

Az 1897-ben átadott épület egy nagyon szép közösségi összefogás eredménye volt. A templom felépülésének teljes költsége 88.883 forint és 17 krajcár volt. Gróf Bolza Pálné 464 forinttal és az oltárképpel támogatta az építkezést (a grófnő pénzadománya az akkori árak szerint kb. 10 tonna búza árának felelt meg).

Az Újtemplom lelkésze, Zahorecz lelkész úr lehetőséget adott nekünk arra, hogy felmehessünk a templom tornyába és körbenézhessünk Szarvas legmagasabb látogatható pontjáról. A kilátás szemet kápráztató és tiszta időben a szentesi TV torony és a mezőtúri szélkerék is látható a toronyból. Szarvasi legenda, hogy a templom első lelkészének Szilárd nevű fia gyakran szórakoztatta azzal a templomba érkezőket, hogy kézenállást mutatott be a templom tornyának az erkélyén. Mi nem voltunk ennyire bátrak, de így is felejthetetlen élményben volt részünk. A templom tornya előzetes időpont egyeztetéssel (a lelkészi hivatalban) egész évben látogatható és bátran ajánljuk mind a helyi lakosoknak mind a térségbe érkező turistáknak.

A látogatásunkon a Szarvasi Kábeltelevízió forgatócsoportja is elkísért minket. Az összeállítást hamarosan megosztjuk a Minden ami Szarvas felületein is.

Kalandozások a Körösök vidékén – dr. Lesfalvi Balázs