Évszázados hagyománya van a szőnyegszövésnek Békésszentandráson, és még a Buckingham palotában is van olyan szőnyeg, ami itt készült.  A mai napon ennek a hagyománynak eredtünk a nyomába és meglátogattuk a településen működő hagyományőrző manufaktúrát.

A Sörfőzdétől 5 perc sétára, a Hunyadi kastélytól pedig mindössze 500 méterre áll a Léderer kúria Békésszentandráson. Ennek a kúriának a parkjában található az a műhely, ahol az eredeti, régi eszközökön és minták alapján kézzel készülnek a gyönyörű gyapjúszőnyegek.  A kézi szövés nem egy egyszerű és gyors feladat. Nagyon aprólékos és időigényes munka, hiszen sokszor hónapokig tart, amíg egy szőnyeg elkészül. A végeredmény pedig egy olyan örökös darab, ami nemcsak szép, de az értéke a korral már egyre csak nő. 

Telefonos bejelentkezést követően a vendégek megismerhetik ezt a különleges, alkotó tevékenységet, és akár kézzel fogható emlékkel is gazdagodhatnak, mivel az itt készült perzsa és torontáli szőnyegek a kúria különtermében megtekinthetőek és meg is vásárolhatóak. 

Nagyon köszönjük az itt dolgozó hölgyeknek, hogy ránk szánták az idejüket és, hogy bepillantást nyerhettünk a szőnyegszövés tudományába.

Kalandozások a Körösök vidékén – dr. Lesfalvi Balázs