Hol vannak már azok az idők, amikor esténként még lámpagyújtogató járta az utcákat, miközben azt kiáltozta: „Tízet ütött már az óra, térjetek hát nyugovóra!” Kezdetleges közvilágítás már az 1800-as évek végén is létezett, először olajmécsesekkel, majd gázégőkkel, később petróleumlámpákkal.

Szarvason még az 1900-as évek elején is csupán néhány oszlopra helyezett petróleumlámpa mutatta az utat a sötétben hazafelé botorkálóknak. Kiépített közvilágításról csak 1913 óta beszélhetünk, ekkor gyulladtak ki ugyanis az első, villannyal működő lámpák. Kezdetben 400 utcai lámpa biztosította a település éjszakai fényeit. Érdekesség, hogy már ugyanabban az esztendőben 250 lakossági fogyasztót is bekapcsoltak az elektromos hálózatba.

Az azóta eltelt évtizedek alatt a közvilágítás fokozatosan bővült, ma már 2070 lámpatest világít sötétedéstől pirkadatig. Legutóbb 2015-ben történt jelentős változás e téren. Akkor csaknem 168 millió forintos pályázati támogatással környezetbarát és energiatakarékos rendszert építettek ki. A nátrium és kompakt fénycsöves technológiával működő lámpatestek mintegy 60 százalékát (összesen 1270 darabot) leszerelték és helyükre LED-es fényforrások kerültek.

A fejlesztés nem igazán váltott ki megelégedést a lakosság körében, az éjszakai fények ugyanis azóta jóval szerényebbek lettek.

Lipták Judit