Szarvas központjának meghatározó épülete honfoglaló vezérünkről, Árpádról kapta a nevét. A szállót ugyanis éppen a Millenium évében, 1896-ban adták át.

Mindössze két esztendő alatt épült fel, Gábor József budapesti építész tervei alapján. Stílusa eklektikus, de leginkább a szecesszió jegyeit ismerhetjük fel rajta. Cifra oromzat és szép erkélyek jellemzik, legnagyobb ékessége pedig az épület sarkán lévő kis tornyocska. Utóbbit az ezredforduló tájékán szépen felújították.

Szállodának épült és sokáig valóban akként is funkcionált. Virágkorát a két világháború között élte, amikor nemcsak a messziről jött vendégek szálltak meg itt, hanem dísztermében tartották a helyi értelmiségi és iparos bálokat is. A tágas termet gyönyörű stukkódíszek és velencei tükrök teszik egyedivé, különlegessé.

A mai középkorúak és idősebbek még jól emlékeznek rá, hogy az Árpád Szálló étterme és presszója egykor a fiatalok kedvelt szórakozóhelye volt. Évtizedeken át élőzene mellett múlathatták itt az időt a vendégek. Sokak számára kedves emlék az is, hogy néhány évtizeddel ezelőtt az épület sarkán, egy kis ablakon át finom, csavart krémfagylaltot árultak. Csokoládé-vaníliát, két forintért.

Napjainkban az épület földszintjén üzletek működnek. Az Árpád már jó ideje nem üzemel hotelként, díszterme azonban számos rendezvénynek ad otthont. Sokan választják lakodalmi helyszínül is.

Lipták Judit