A világon negyedikként érte el a 8 danos Kyokushin karatemester fokozatot Furkó Kálmán ezredes a magyar hadsereg legendás kiképzőtisztje. Magyar rendőrök és katonák egész generációit képezte ki a 70-es évektől kezdődően és még a népszerű Angyalbőrben tévésorozatban is felbukkant. A magyar hadsereg különleges, ejtőernyős alakulatánál töltött évei alatt számos helyi fiatalból is légideszantos felderítőt nevelt. 

Dorogi Imre kétgyermekes családapa és a szarvasi Komép üvegező műhelyében dolgozik. Dolgos ember és kiváló asztalos. Kevesen tudják róla, hogy bár életében már 57 alkalommal szállt fel vele a repülő, leszállni mégis csak egyszer szállt le vele a gép. A többi 56 alkalommal ugyanis kiugrott belőle.  Dorogi Imrét kérdeztük, hogy milyen volt az élet Furkó Kálmán ezredes tanítványaként:

– Milyen embernek ismerte meg Furkó ezredest?

– Szigorú volt és komolyan vette a munkáját. Jó is volt benne. 

– Milyen volt ejtőernyővel ugrani?

– Nagyon jó érzés. Az éjszakai ugrások pedig kifejezetten izgalmasak voltak. 

– Hogyan kell ezt elképzelni? Úgy mint a filmekben?

– Igen, nagyjából úgy. Teljes felszereléssel és fegyverrel ugrottunk.

– Volt olyan ugrás ami valamiért nagyon emlékezetes? 

– Az augusztus 20-i katonai parádén olyan ejtőernyős ugrás volt a feladatunk, hogy a Dunába kellett érkezni és katonai csónakok szedtek össze minket. Azt nehéz lenne elfelejteni, mert kétszer is megcsináltuk. Először még augusztus 18-án a TV kamerái előtt, hogy rossz idő esetén is láthassák az emberek a 20-i tévéműsorban.

– Milyen volt az élet a laktanyában? 

– Napirend volt sok edzéssel. Borostásan nem lehetett mutatkozni. 

– Milyen volt a közösségi élet?

– A Békés megyeiek összetartottak, mindíg segítettük egymást. 

– Hogyan gondol vissza ezekre az évekre?

– Szerencsésnek érzem magamat, és nemcsak az ejtőernyős kiképzésért. Katona voltam, amikor megismertem a feleségemet.

Nagyon köszönjük Dorogi Imrének, hogy ránk szánta az idejét és felidézte az emlékeit egy igazi legendáról, akinek a neve egybeforrott a különleges alakulatokkal és a magyar karate sporttal.

Kalandozások a Körösök vidékén- dr. Lesfalvi Balázs