Az 1890-ben alapított Szarvas és Vidéke Társadalmi és Szépirodalmi Hetilap első évfolyamának lapszámait böngészve bukkantunk rá az alábbi hirdetésekre. A szövegek bepillantást nyújtanak a korabeli „vállalkozók” világába. Olyan kifejezésekkel, szófordulatokkal találkozhatunk bennünk, melyek azóta már kimentek a divatból.

**********

ÉRTESÍTÉS

Tisztelettel értesítem a nagyérdemű közönséget, hogy Szarvason letelepedve, a TRNOVSZKY SÁMUEL-féle házban (Somorin utza 1011. szám) FEHÉRNEMŰ MOSÓ- ÉS VASALÓ üzletet rendeztem be.

Elvállalok mosás, vasalás, tisztításra mindennemű férfi- és női fehérruhákat, melyek a legkényesebb ízlésnek is megfelelően lesznek kiállítva.

Tömeges pártolást kérve vagyok tisztelettel: GRÓSZ GIZELLA

**********

KARÁCSONYI ÉS ÚJÉVI AJÁNDÉKOK

Alulírott tisztelettel értesíti a nagyérdemű közönséget, miszerint a küszöbön álló ünnepek alkalmára EGÉSZEN ÚJ ÉS DÍSZES AJÁNDÉKTÁRGYAKAT szerzett be, valamint igen kedves KARÁCSONYFA-DÍSZÍTÉST. Ugyancsak különböző nagyságú KARÁCSONYFÁK szintén kaphatók a legjutányosabb árak mellett.

Szíves pártolást kér: Krecsmárik Endre

*********

„Tanoncul felvétetik egy jó házból való fiú KOMLOVSZKY JÁNOS fűszer-, norinbergi és rövidáru üzletében, Szarvason.”

(Azt, hogy mit jelent a „norinbergi”, ma már valószínűleg kevesen tudják. Nos, a XX. század elején a magyarországi drogériákba Nürnbergből szállították a különböző egészségügyi, háztartási és kozmetikai kiegészítő termékeket, amilyen például a fogkefe, a szappantartó, a fésű. A „norinbergi áruk” e termékcsoportok általános elnevezése volt.)

 

********

VÉGELADÁS

Van szerencsém a nagyérdemű közönséggel tudatni, miszerint üzletem feladása folytán, raktáramtól megszabadulni óhajtván teljes végeladást rendezek, s raktári árukészletemet gyári áron alól bocsátom forgalomba.

Midőn e körülményre a nagyérdemű közönség szíves figyelmét felhívom, tömeges bevásárlásáért esedezve – maradtam kiváló tisztelettel: HAGETER GUSZTÁV.

 

(Összeállította: Lipták Judit)