Szarvason nemcsak a templomok toronyórája, hanem lassan száz éve egy függőleges napóra is mutatja a múló időt. A különleges, ugyanakkor nagyon egyszerű szerkezet a Petőfi utca elején, a Szent István Egyetem Tessedik Campusának (korábban DATE Főiskolai Kar) déli homlokzatán található.

A napóra eredetijét 92 évvel ezelőtt, 1927-ben festették az akkor átadott,  szecessziós stílusú épületre. Alkotója a stílusjegyek alapján valószínűleg ugyanaz a Baranski Emil (képzőművészeti főiskolai tanár), aki a Szabadság utcai homlokzaton látható aratójelenet is festette. Az idő azonban az eredeti órát tönkretette, csaknem teljesen szétmállott, ezért 1984-ben, amikor az épületet felújították, az órát is megújították. A Békés Megyei Múzeumi Szervezet restaurátorai a maradványok és az eredeti fényképek alapján rekonstruálták.

Az ötméteres magasságban lévő napóra reggel 7-től este 7 óráig mutatja az időt. Számlapja negyed körív alakú, számozása változó közű. Az időt a középen lévő árnyékvető mutatja (pontosabban az árnyékvetőnek a számlapra vetett árnyéka). A számlap alatt az aratást szimbolizáló grafika, fölötte pedig sugaras napkorong látható. A sugaras naparc közepébe gímszarvas ábrázolás és az 1780-as évszám került, ami az iskola elődjének, azaz Tessedik Sámuel egykori mezőgazdasági iskolájának alapítási éve.  

Az óra árnyékvetője alapján természetesen csak körülbelüli pontossággal tudjuk meghatározni az időt.  Manapság persze már egyszerűbb, ha rápillantunk a mobiltelefonunkra, de nem volt ez mindig így, valaha a napórát is bizonyára gyakrabban nézegették elődeink.

Lipták Judit