Évszázadok óta áll már Békésszentandrás piacterén egy ódon kastély. A különleges hangulatú romkastélyt több ezren keresik fel évente. A  látogatók jellemzően olyan Pest megyei vendégek, akik Szarvason és  Békésszentandráson töltik a szabadságukat. Forgatott itt már az M1 és a Duna TV turisztikai műsora, de még a Discovery Channel forgatócsoportja is ellátogatott ide.

A mai napon dr. Lesfalvi Balázzsal a Hunyadi kastély program  igazgatójával mi is elindulunk ennek a mindössze öt percre lévő  helyszínnek a felfedezésére.

MÚLT

Ez a kastély az 1700- as években épült fel, de ugyanazon a helyen áll,  ahol a Hunyadiak által épített korábbi kastély állt és sokak szerint  egyes elemei még a középkori erődített kastélyból származnak. A híres magyar hadvezér, Hunyadi János 1435- ben kapta meg a kastélyt és a hozzá tartozó szentandrási uradalmat Zsigmond királytól.

Ezt követően gyors fejlődésnek indult a település és hamarosan mezővárosi rangra is emelkedett. A török dúlás során leromlott kastélyt az új földesúr újra lakhatóvá tette, majd a Rudnyánszky bárók alatt kapja meg jelenlegi késő barokk formáját.

Mint uradalmi kastély nemcsak Szentandrás, de az egész uradalom  közigazgatási központja is volt ez az épület. Pincéi tömlöcként működtek és az alagútrendszer többször is megmentette a kastély lakóinak az életét a helyi legendák szerint.

A kastély viharos történelmének nyomaiként a homlokzat mind a mai napig számos golyónyomot őriz. A középiskolai történelemkönyvekből is ismert utolsó magyar parasztfelkelés 1735. április 27-én ennek a kastélynak az ostromával kezdődött meg. Természetesen az évszázadok során sok híres ember is megfordult itt, azonban az egyik legtöbbet emlegetett esemény mégis az a főnemesi gyűlés volt, ami végül vérfürdőbe torkollott.

A kastély a bárók távozása után is mozgalmas életet élt. Volt  csendőrlaktanya, tiszti szállás és a termelőszövetkezet központi irodája  is. A kastély több évtizedes Csipkerózsika álmából 2017-ben ébredt fel  és azóta újra látogatható.

JELEN

A kastélylátogatás keretében tulajdonképpen kilépünk a jelenből és egy  60 perces időutazást teszünk. A kastélylátogatás során az idegenvezetés olyan élményelemekkel keveredik, amik minden korosztály számára színvonalas időtöltést biztosítanak.

A kastély időpont egyeztetéssel (telefonos bejelentkezés) nappal is és  éjszaka is látogatható. Az éjszakai látogatás során kizárólag gyertyás  megvilágítással történik a kastély bejárása, ami különleges hangulatú  élményt nyújt a látogatók számára.

A teljesség igénye nélkül a következő programelemekkel zajlik a 
csoportok, családok körbevezetése:

  • a kastély bejárása
  •  lovaggá ütés
  •  a titkos alagútrendszer bejáratának a felkutatása
  • Gábor Áron rézágyújának a bemutatása

JÖVŐ

Az épülettel egyetlen célunk van, ez pedig az, hogy megmentsük az utókor számára. Magyarországi viszonylatban teljesen egyedülálló utat  választottunk a felújítás finanszírozásához. A belépőjegyekből származó bevételeket ugyanis a kastély felújítására fordítjuk és ennek  köszönhetően a romkastély egyes részei már vissza is nyerték a régi  fényüket. Arra számítunk, hogy közel egy évtized fog kelleni ahhoz, hogy a kastély – teljes mértékig a saját erejéből – megújulhasson. Természetesen még sok munka vár ránk, de mi nagyon örülünk ennek a szép feladatnak.

Kalandozások a Körösök vidékén – dr. Lesfalvi Balázs