Szarvas legrégibb köztéri szobra a Fő-téri kutat díszítő Ceres-szobor, melyet 1891-ben állítottak fel. Eredetileg a település első ártézi kútjának ékessége volt.

A kút az egykori Piatz-téren (ma Kossuth tér) állt és hét évtizeden át nemcsak éltető, tiszta vizet adott a település lakóinak, hanem fontos találkozóhelyül is szolgált. A kantákkal, vödrökkel érkező fiatalok és idősek itt tudhatták meg a legfontosabb híreket, pletykákat, s persze szerelmek is jócskán szövődtek a csordogáló víz mellett.

A szobor Cerest, a földművelés, a bő termés és a termékenység istennőjét ábrázolja. Mészkőből készült és Potsdamból hozatta Zsigmondy Béla gépészmérnök, aki városunk első ártézi kútját fúrta. Zsigmondy Béla egyébként az Alföld legnagyobb kútfúrója volt, 2009-ben Szegeden szobrot is állítottak neki.

Ahogy múltak az évtizedek, az ártézi kút vízhozama is egyre csökkent, míg végül 1962-ben teljesen elapadt. Ekkor a szobrot a Bolza-kastély kertjébe helyezték át. Ott állt egészen 2001-ig, amikor is mai helyére, a Fő térre került. Itt megépítették az egykori ártézi kút mását, s ugyanúgy ráhelyezték a Ceres-szobrot. Ez a döntés azonban nem született könnyen, senki sem lehetett biztos ugyanis abban, hogy az akkor éppen 110 éves mészkőszobor sértetlenül kibírja-e majd a szállítást, az áthelyezést. Szerencsére azoknak volt igazuk, akik úgy vélték, igen.

A Ceres-szobor tehát az ezredforduló után ismét a városközpontba került, csupán néhány száz méterre eredeti helyétől. Bízunk benne, hogy még sokáig díszíti városunkat!

Lipták Judit